Wij willen jullie graag allemaal zien shinen op mooie en unieke pony’s, maar zien dan wel graag (en vragen dat ook in onze voorwaarden) in Nederland ingeschreven pony’s in de baan! We organiseren deze competitie tenslotte in Nederland en voor in Nederland ingeschreven pony’s. Dat is mede een reden dat de drie grootste Nederlandse ponystamboeken het New Forest stamboek (NNFPS); het NRPS en het Welsh stamboek (NWPCS) ons ondersteunen.

Maar hoe zit het nu precies?
Voor deelnemende pony’s is het vanuit onze organisatie dus verplicht dat deze pony’s zijn ingeschreven bij een Nederlandse stamboekvereniging. Denk hierbij aan het NNFPS, NWPCS of het NRPS. Daarnaast zijn ook het Connemara stamboek of AES voorbeelden van Nederlandse stamboekverenigingen die pony’s registeren. Ook een paardgefokte pony met KWPN inschrijving bijvoorbeeld is welkom.

Stel je hebt een pony gekocht in het buitenland en wilt deelnemen aan DPC. Het is sinds 21 april 2021 verplicht om deze pony in Nederland op jouw; óf de UBN van jouw pensionstal te (laten) zetten. Dat noemt men de houder (de persoon waar de pony verblijft) en behoort tot de regels van correct huisvesten. Dit kun je zelf doen bij RVO als jouw pony in Nederland bij geboorte is aangemeld in de RVO databank en daarna niet naar het buitenland is geëxporteerd en (nog) niet is terug gemeld is in Nederland. Wanneer jouw pony echter een pony is die in het buitenland is aangemeld en nog niet middels een zogenaamde importmelding bekend is in Nederland in de RVO database, dan kan een stamboekvereniging – die als Nederlandse paspoort uitgevende instantie (PPI) gemandateerd is – dit voor je regelen. Je informeert dan bij de stamboekvereniging van jouw keuze om jouw pony aan te melden (registreren) in de RVO databank.

Echter voor het deelnemen aan onze competitie geldt náást het aanmelden (registreren) in de RVO databank, dat een pony moet zijn ingeschreven bij een stamboekvereniging. Informeer in dat geval bij de stamboekvereniging van jouw keuze waar je wilt inschrijven naar de procedure en de inschrijvingseisen. Want dat heeft dan weer te maken met het ras van jouw pony en of de stamboekvereniging in Nederland daarop aansluit. De meeste stamboekverenigingen hebben daartoe een formulier wat de “ins-and-outs” daartoe omschrijft. Overigens – als dat aan de orde is – zal dan bij het inschrijven van de pony de betreffende stamboekvereniging de pony dan tevens (als dat nog niet het geval is) worden aangemeld (geregistreerd) in de RVO databank.

Is jouw pony dan ingeschreven dan zul je ook namens dat stamboek meerijden in de competitie (zie voorbeeld startlijst).

De pony kan, wanneer je dat wilt, dan ook deelnemen aan keuringen en evenementen van het stamboek van jouw keuze.  Ook krijg je een Nederlands stamboekpapier. De pony staat dan naast in de database van de overheid (RVO) óók in de database van een Nederlands stamboek.

Dus als je graag mee wilt doen controleer dan tijdig of jouw pony aan de voorwaarden voor deelname aan de competitie voldoet!

By the way – Wist je dat de beste presterende pony in de finale van het NNFPS, NWPCS en NRPS vaak ook nog een leuk presentje krijgt vanuit het betreffende stamboek?!