Heb je een talentvolle dressuurpony of springpony van vier, vijf of zes jaar oud? Dan kun je je NU opgeven voor een nieuwe en spraakmakende competitie: het Dutch Pony Championship! Voor de dressuurpony’s zijn er zeven selectiewedstrijden in verschillende regio’s waarop je punten kunt behalen voor de finale; springpony’s kunnen direct worden ingeschreven voor de finale op een exclusieve locatie op zaterdag 3 september 2022.

Eind 2021 stak een groep liefhebbers van kwaliteitsvolle sportpony’s de koppen bij elkaar om zich hard te maken voor een nieuw podium voor Nederlandse sportpony’s: het Dutch Pony Championship. Voorzitter Lars Pronk: “Zo’n podium voor de fantastische spring- en dressuurpony’s die er in Nederland rondlopen, was er op dat moment niet. Met het stichtingsbestuur zijn we enthousiast van start gegaan met de voorbereidingen van de competitie, en nu is het dan zover dat we de agenda ‘rond’ hebben.”

Medewerking van stamboeken
De competitie is mede mogelijk door de samenwerking met het Nederlands New Forst Pony Stamboek (NNFPS), het Nederlands Welsh en Cob Pony Stamboek (NWCPS) en het Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek (NRPS). Het is ook op hun regionale stamboekkeuringen dat de meeste voorselecties plaatsvinden. Fokkerij en sport komen samen Pronk: “Zo kun je op één en dezelfde dag genieten van veulentjes die nog naast hun moeder lopen, tot oudere merries en ruinen die premiewaardig zijn. De competitie – waarbij je een proef rijdt met meerdere combinaties in de baan – biedt een toegevoegde waarde: de fokkers zien er wellicht hun eigen fokproduct terug onder het zadel.

Fokkerij en sport komen samen!
En natuurlijk hopen we vooral dat de deelnemers ervan leren en dat iedereen een hele leuke dag heeft.”

Alle talentvolle pony’s welkom
Denk jij dat je een hele goede pony hebt, dan ben je van harte welkom, of dat nu een New Forestpony is, of een NRPS’er of een Connemara of Haflinger of … het maakt echt niet uit, iederéén met een talentvolle Nederlands geregistreerde pony is van harte welkom! Valt je pony in de (stokmaat)categorie C, D of E, schrijf je dan vooral in. Voor dressuurpony’s zijn er zeven voorselecties; springpony’s kun je direct opgeven voor de finale.

Finale met kampioenen
Pronk: “We hopen dat heel veel ponyruiters zich gaan opgeven met hun jonge en talentvolle pony, en dat we uiteindelijk op zaterdag 3 september een geweldige finaledag hebben waarop de kampioenen gehuldigd zullen worden. Er zijn fantastische prijzen te winnen en we laten niemand met lege handen naar huis gaan.”

Vraagprogramma Alle voorwaarden vind je in het vraagprogramma

Wedstrijdkalender Kijk snel naar de datums voor de voorselecties.

Het opgaveformulier kan je hier vinden.