Fijne pony’s, talentvolle amazones en ruiters, enthousiaste fans én een jury die hoge punten kwijt kon. Dat waren de ingrediënten van de derde selectiewedstrijd voor jonge dressuurpony’s in De Mortel. In elke leeftijdscategorie waren er enkele uitschieters; van een ondereind was geen sprake. En dat betekent dat iederéén het goed gedaan heeft en weer veel heeft opgestoken.

Het enige kleine smetje op de wedstrijd was de regen aan het eind van de ochtend en een aantal afmeldingen bij de vijfjarigen. Omdat die groep de meeste combinaties op de startlijst vermeldde, was er toch nog een mooie strijd.

Amalia’s Marcus beste vierjarige
De vierjarigen beten de spits af. Drie combinaties behaalden meer dan 80 punten; iets meer dan een 8 gemiddeld dus. Marjolein Ebbers met de opvallende valkhengst Amalia’s Marcus (v. Nijebert’s Marc) zette het beste resultaat neer. Zij ontving louter 8,5-en en 9-ens, waardoor haar totaal 88 punten bedroeg. “Deze pony liep al heel gemakkelijk z’n rondjes”, luidt het commentaar van jurylid Lars op ’t Hoog ,die samen met Karin Retera de pony’s beoordeelde in De Mortel. “Hij liet bijvoorbeeld zien dat hij al goed kan schakelen.” Iets daarachter eindigde Ellen van Pinxteren met de FS Mr. Right-dochter Madame Magic met 83,5 punten. “Deze merrie heeft vooral een heel fijne galop, maar liep nog iets minder gedragen dan de nummer één”, aldus Lars. Op de derde plek mocht Evi Vaessen zich opstellen met Everest Ferien (v. Holthausen Frodo II). Dat betekent Welsh, NRPS en New Forest op de plekken één, twee en drie!

Amalia's Marcus - ©Bembregts Fotografie

Vijfjarigen: Roosdoncken’s Ferro overtuigt
De stap was de scherprechter bij de vijfjarige pony’s. Voor de nummer één, Rubi van Huijgevoort met Roosdoncken’s Ferro (v. Nia Domo’s Bolero), leverde die namelijk maar liefst een 9 op. Tezamen met de 8-en en 8,5-en voor de andere onderdelen kwam het totaal  voor Ferro op 83,5 punten. “Een hele fijne pony met een mooi model”, prijst Lars. Vijf punten minder was er voor de nummer twee, Nina Reulink met Howie van de Piekestable (v. Heer Orchard Bolshoi). Twee keer een 7,5 en verder allemaal 8-en brachten Howie op een mooi puntenaantal van 78,5 en een tweede plek.

Roosdoncken’s Ferro - ©Bembregts Fotografie

Zesjarigen: Heitholms Li Lou op één
Twee uitschieters waren er bij de zesjarige pony’s: Ilse de Wilde met Heitholms Li Lou (v. FS Mr. Right) en Levi Heusinkveld met Tjiësto L.H. (v. Nia Domo’s Bolero). “Deze pony’s ontliepen elkaar eigenlijk niks”, blikt Lars terug. “Beide pony’s hebben fijne gangen; de een scoorde wat hoger op draf en galop, bij de ander konden we het mooie model hoger waarderen.” Het oordeel van de jury viel dus uit in het voordeel van de merrie Li Lou. De merrie kwam uit op een score van 84,5 punten. De overall kampioen van vorig jaar Tjiësto moest deze keer genoegen nemen met 83,5 punten en plek twee.

Heitholms Li Lou - ©Bembregts Fotografie

Complimenten
“Een pluim voor het rijden in het algemeen is op zijn plaats”, besluit Lars. “Alle pony’s werden fijn voorgesteld. Sommige pony’s hadden wat last van spanning maar telkens werd dat sympathiek en voorwaarts opgelost. Ook de organisatie van de wedstrijd was prima voor elkaar. We hebben genoten!”

Winnaars 6 jarigen - ©Bembregts Fotografie